ظریف: غنی‌سازی جزء برنامه هسته‌ای ایران باقی خواهد ماند


در حالی که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز یکشنبه سوم آذرماه به هنگام ورود به تهران گفته است که غنی سازی اورانیوم جزء برنامه هسته ای ایران خواهد بود، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرده است، ایران برای مذاکره درباره ادامه غنی سازی باید «موانع دشواری» را از پیش رو بردارد.

به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، محمد جواد ظریف درمصاحبه با تلویزیون دولتی ایران با اشاره به توافق ایران و گروه ۱+۵ در ژنو گفته است:«نکته بسیار مهم و دستاورد بزرگ این است که هم در اهداف مشترک و هم در تصویر نهایی، برنامه غنی سازی به عنوان یک جزء غیرقابل انفکاک برنامه هسته ای ایران باقی خواهد ماند.»

وزیران امور خارجه ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ بامداد روز یکشنبه در ژنو به توافقی بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یافتند. بر اساس این توافق اولیه  ایران طی شش ماه آینده در راستای کاهش اختلافات غنی سازی بیش از ۵ درصد را متوقف و بخشی از ذخایر اورانیوم بیش از ۲۰ درصد خود را خنثی خواهد کرد و در مقابل تحریم های جدید علیه ایران تصویب نشده و بخشی از دارایی های ایران آزاد خواهد شد.

این درحالی است که جان کری در برنامه تلویزیونی «دیس ویک»‌ شبکه «ای بی سی» گفته است:«حقی برای غنی سازی وجود ندارد. ما حق غنی سازی را به رسمیت نمی شناسیم.»

وزیر امور خارجه آمریکا گفته است: آنها (ایرانی ها) قادرند در این خصوص مذاکره کنند، ولی در صورتی که بتوانند تمام مجموعه شرایطی که می تواند ثابت کند برنامه هسته ای آنها صلح آمیز است را انجام دهند،‌ آنگاه خواهند توانست غنی سازی را در  ظرفیتی مثل دیگر کشورها داشته باشند.بنابراین ایران موانع دشواری را پیش رو دارد تا چنین کاری را بکند. حقی وجود ندارد و در توافق حقی تضمین نشده است.

به گزارش وب سایت «ای بی سی نیوز» آقای کری گفته است که ایران می تواند در خصوص غنی سازی در سطحی «محدود و کاملا قابل راستی آزمایی» برای تحقیق و تولید انرژی مذاکره کند.

این در حالی است که محمد جواد ظریف به هنگام بازگشت به تهران در خصوص توافق در ژنو گفته است: «برخلاف برخی صحبت هایی که شده است، حقوق هسته ای همه کشورهای عضو ان پی تی، حقوقی غیر قابل انتزاع است و این حقوق بر اساس اسناد موجود شامل حق غنی سازی است و در سند کنونی هم در دو نقطه تاکید شده که هیچ راه حلی بدون یک برنامه غنی سازی در ایران نخواهیم داشت.»

وزیر امورخارجه ایران اضافه کرده است:« این واقعیت مورد اذعان همه کشورهای قدرتمند جهان که طرف معامله و مذاکره ما بودند، قرار گرفته است و اکنون هم وارد مرحله اجرایی و هم مرحله مذاکراتی شدیم؛ اجرای یک قسمت از مذاکرات و در واقع شروع مذاکرات برای رسیدن به تفاهم در مورد مرحله بعد. »

وی تصریح کرده است که « ایران آماده ورود به مذاکرات برای توافق نهایی است.»

توافق ایران و کشورهای آمریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین به همراه آلمان،‌ گروه ۱+۵، واکنش های گسترده ای در  جامعه بین المللی در پی داشته است.

بنیامین نتانیاهو،‌نخست وزیر اسرائیل در اولین واکنش رسمی خود به توافق شش ماهه ایران و شش قدرت جهانی بر سر برنامه هسته‌ای تهران گفت که این توافق را «نه یک پیمان تاریخی» بلکه یک «اشتباه تاریخی» می‌داند و تاکید کرد که «دنیا از امروز به مکان خطرناک‌تری تبدیل شده است».

نظرات