وزارت خارجه آمریکا: ایران به سرکوب اقلیت ها و دگراندیشان مذهبی ادامه می دهد

گزارش وزارت خارجه آمریکا در مورد آزادی مذهب در سال ۲۰۱۴ می‌گوید در ایران، تبعیض علیه تمامی اقلیت‌ها در همه زمینه‌ها، همچنان ادامه داشته است.


بنا به این گزارش که روز چهارشنبه ۱۴ اکتبر منتشر شده است، رفتار و گفتار دولت ایران در سال ۲۰۱۴ فضایی خطرناک برای تمامی گروه‌های مذهبی غیرشیعه، به ویژه بهائیان بوجود آورد.

گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا در مورد آزادی‌های مذهبی در جهان، همچنین اعدام برخی از این شهروندان یا زندانی کردن آنها را، عمدتاً به اتهام محاربه، در گزارش خود ثبت کرده است.

به گزارش گیتا آرین خبرنگاربخش فارسی صدای آمریکا از وزارت خارجه آمریکا، جان کری انتشار این گزارش را روز چهارشنبه بطور رسمی اعلام کرد.

دولت ایالات متحده از ابتدا اعلام کرده بود که پرونده اتمی از دیگر موارد مشکل‌ساز با ایران جداست و این دولت با برطرف کردن این موضوع به دیگر مسائل خواهند پرداخت. وزیر خارجه آمریکا تابستان امسال ایران را در مورد آزادی مذهبی بار دیگر در گروه "کشورهایی با نگرانی خاص" طبقه بندی کرد و برخی محدودیت های خاص برای واردات و صادرات با ایران را تجدید کرد.

جان کری روز چهارشنبه هنگام انتشار این گزارش گفت که پیروان یک مذهب حق ندارند دیگران را وادار به پذیرش مذهب خودشان کنند، یا آنها را مجبور به تغییر مذهب یا سکوت کنند و حتی بخاطر ایمان دیگری جان آنها را بگیرند.

وزیر خارجه آمریکا گفت: "پیامی که در کانون تهیه این گزارش هست، این است که زمانیکه شهروندان از تمامی حقوقی که حق مسلم آنهاست، بهره مند باشند، کشورها نیز نفع می برند. این، واقعیتی است که ثابت شده است. هیچ کشوری نمی‌تواند از توان بالقوه خود بهره‌مند شود اگر ملت آن نتواند بطور تمام و کمال اعتقادهای مذهبی خود را بجای آورد، بهبود بخشد، یا آزادانه بیان کند. باید تأکید کنم که ایده آزادی مذهب خیلی بیش از تحمل است. ایده ای است که اساس آن مبتنی بر احترام به حقوق و اعتقادات دیگران است."

آقای کری اضافه کرد که این احترام باید با برابری قانونی تضمین شود.

در گزارش وزارت خارجه آمریکا در مورد آزادی مذهب سال ۲۰۱۴ آمده که دولت ایران باعث و بانی جوی خطرناک برای اقلیت‌های مذهبی‌ است و علیه همه آنها در زمینه استخدام، تحصیل و مسکن تبعیض قائل می‌شود.



این گزارش، رادیو و تلویزیون و مطبوعات را در دامن زدن به تبلیغات علیه اقلیت‌های مذهبی در ایران مقصر دانسته است.

گزارش می گوید حتی روحانیون شیعه هم که با دولت یا رهبر جمهوری اسلامی هم نظر نیستند، یا دستگیر می‌شوند یا مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند، همینطور اهل سنت، صوفیان و مسیحیان بسیار تحت آزار و اذیت قرار گرفته‌اند و در خیلی موارد به خانه‌های آنها حمله شده و اموالشان ضبط شده است.

گزارش وزارت خارجه آمریکا از گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای ایران نقل قول کرده است که تا تابستان گذشته در ایران حداقل ۳۰۰ زندانی مذهبی وجود داشتند که سعید عابدینی با تابعیت آمریکایی یکی از آنهاست. اعدام‌های ۲۴ اقلیت مذهبی هم گزارش شده است. گزارش به این نکته هم اشاره می کند که دولت ایران هیچ یک از موارد تعرض به اقلیت‌های مذهبی را پیگیری قانونی نکرده است.

این گزارش البته بر خلاف سال‌های قبل چند نکته مثبت هم دارد. در گزارش آمده که برخلاف سالهای قبل، دولت اجازه داد گروه‌های منسجم مذهبی اقلیت‌ها، مراکز اجتماعی، فرهنگی، ورزشی و انجمن‌های خیریه برای خودشان درست کنند که البته این موضوع در مورد بهائیان صدق نمی‌کند.

یهودیان توانستند آزادانه از کشور خارج شوند و اگر ‌خواستند به اسرائیل سفر کنند. آشوری‌ها که مسیحی هستند نیز گفته‌اند که موفق به نگارش کتاب‌های درسی خود شده و توانسته‌اند که بعد از تأئید دولت آن را منتشر کنند.

یهودیان هم اجازه پیدا کردند مطالبی را هر چند محدود، چاپ کنند. ضمن اینکه دولت، دانش‌آموزان یهودی را از حضور در مدرسه در روزهای شنبه، که برای آنها مقدس، معاف کرد اما مدارس آنها باید کماکان باز بماند.

نظرات