وزیر خارجه عربستان: ایران مسبب ویرانی سوریه و شریک حوثیهاست
عادل الجبیر در واکنش به سخنرانی حسن روحانی در سازمان ملل، ایران را متهم
کرد که "شریک کودتای حوثیها" و عامل اصلی "بدبختی مردم سوریه" است. جنگ
لفظی میان مقامات ایران و عربستان در روزهای اخیر بالا گرفته است.
عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان، در واکنشی تند به سخنرانی حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در مجمع عمومی سازمان ملل، ایران را متهم کرد که "مسبب ویرانی سوریه" است.
الجبیر در گفتوگویی با شبکهی تلویزیونی "العربیه" ایران را متهم کرد که "شریک کودتای حوثیها در یمن" و "عامل اصلی ویرانی سوریه" است.
وزیر امور خارجه عربستان در واکنش به سخنان حسن روحانی در صحن عمومی سازمان ملل گفت: «ایران باید آخرین کشوری باشد که دربارهی ثبات در سوریه سخن بگوید. همه میدانند که عامل ویرانی و بدبختی مردم سوریه، ایران است.»
او بار دیگر هشدار داد که ایران از "دامن زدن به جنگ و آشوب" در منطقه بپرهیزد و تاکید کرد که ایران دست از حمایت از "کودتاگران حوثی" بردارد. الجبیر در گفتوگوی تلویزیونی مزبور مدعی شد که اگر حمایتهای ایران نبود، شیعیان حوثی در یمن "دست به کودتا" نمیزدند.
بیشتر بخوانید: وزیر خارجه عربستان ایران را متهم به "سیاسیکاری" کرد
الجبیر همچنین به ایران تاخت که این کشور "آخرین کشوری است که میتواند دربارهی دموکراسی صحبت کند". این در حالی است که به گفته سازمانهای بینالمللی مدافع حقوق بشر، عربستان سعودی خود در رعایت و تضمین حقوق بشر، یکی از سیاهترین کارنامهها را در میان کشورهای جهان دارد.
وزیر امور خارجه عربستان در ماه جاری (سپتامبر) در نشستی مطبوعاتی گفته بود که ایران در منطقه "سیاستهای خرابکارانه" دارد و در حال گسترش "نفوذ خطرناک" خود است. او تاکید کرده بود که عربستان مصمم به مقابله با نفوذ ایران است.
این اظهارات واکنش تند ایران را در پی داشت. مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، الجبیر را خطاب قرار داده و گفته بود: «همسایگان ما به جای اینگونه اظهارات باید به سیاستهایی که منطقه را به آتش کشیده، خاتمه دهند.»
جنگ لفظی میان مقامات عربستان سعودی و ایران در روزهای اخیر بر سر فاجعهی منا و کشتهشدن صدها تن از زائران در مراسم حج بالا گرفته است.
بیشتر بخوانید: واکنش جمهوری اسلامی به سخنان تند وزیر خارجه عربستان علیه ایران
حسن روحانی بخش مهمی از سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل را به این موضوع اختصاص داد و دولت عربستان را متهم کرد که مقصر اصلی در این فاجعه است. روحانی خواستار آن شد که بلافاصله شرایط برای بررسی مستقل و دقیق عوامل این فاجعه و روشهای پیشگیری از تکرار آن در آینده بررسی شود.
او در گفتوگوهای خبری بعد از سخنرانی تاکید کرد که این فاجعه انسانی با "مسائل مالی و غرامت" جبران نمیشود.
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز در سخنانی گفت که عربستان نه تنها باید مسئولیت خود در این فاجعه انسانی را بپذیرد، بلکه باید به شکل رسمی از "امت اسلام" عذرخواهی کند.
بیشتر بخوانید: خامنهای: عربستان از امت اسلامی عذرخواهی کند
شمار کشتهشدگان ایرانی فاجعه منا به ۲۲۸ نفر رسیده است و از سرنوشت ۲۴۶ زائر ایرانی هنوز اطلاعی در دست نیست.
نظرات
ارسال یک نظر