هشدار «عفو بین‌الملل» در مورد افزایش نگران‌کننده‌ی شمار اعدام‌ها در ایران

  • «عفو بین‌الملل» با انتشار گزارشی در مورد افزایش بی‌سابقه اعدام‌ها در ایران هشدار داد.
  • در سال جاری تا بحال ۶۹۴ نفر در ایران اعدام شده‌اند. 
  • بیشتر اعدام‌ها تحت جرایم مربوط به مواد مخدر است. 
  •  

شمار اعدام‌ها در ایران در سال جاری میلادی فزایشی چشمگیر و بی‌سابقه داشته است. سازمان «عفو بین‌آلملل» امروز اعلام کرد از ۱ ژانویه تا ۱۵ ژوئیه امسال، ۶۹۴ نفر اعدام شده‌اند. این یعنی معادل اعدام سه نفر در هر روز. با این حساب تعداد اعدام‌ها در ایران به زودی از کل آمار سال گذشته بالاتر می‌رود.
سعید بومدوحا، معاون مدیر بخش خاورمیانه و آفریقای شمالیِ «عفو بین‌آلملل»، گفت: «میزان خیره‌کننده اعدام در ایران در نیمه اول سال جاری تصویر تاریکی از دستگاه دولتی نشان می‌دهد که دست به قتل از پیش برنامه‌ریزی‌شده و با حمایت قضایی در سطح جمعی می‌زند».
اگر اعدام‌ها با همین نرخ ادامه پیدا کنند میزان آن‌ها تا آخر سال از ۱۰۰۰ بالاتر می‌رود.
این در حالی است که اکثریت کشورهای دنیا (۱۴۰ کشور) اکنون اعدام را متوقف کرده‌اند. در همین سال جاری سه کشور دیگر اعدام را لغو کرده‌اند. در ایران اما حتی در ماه رمضان هم اعدام‌ها متوقف نشدند و، بر خلاف معمول، در طول این ماه حداقل چهار نفر اعدام شدند.
«عفو بین‌الملل» در بیانیه خود اشاره کرد که اعدام‌ها در ایران بخصوص به چند دلیل آزاردهنده هستند: عدم استقلال دستگاه قضایی، جرایم نامشخص یا جرایمی که اصلا نباید جرم باشند و عدم محاکمه‌های منصفانه.
دلیل این افزایش چشمگیر روشن نیست اما اکثریت اعدامیان امسال نیز با اتهام‌های مربوط به مواد مخدر پای چوبه‌های دار رفتند. قوانین ایران برای جرایمی همچون حمل بیش از ۵ کیلو مواد مخدر حاصله از تریاک یا بیش از ۳۰ گرم هروئین، مورفین یا کوکائین مجازات اعدام در نظر می‌گیرند. این قوانین را می‌توان نفی قانون بین‌الملل دانست که مجازات اعدام را تنها در صورت «جدی‌ترین جرایم‌» که شامل قتل عامدانه شوند مجاز می‌داند.
مقامات «عفو بین‌الملل» می‌گویند هیچ شواهدی در دست نیست که نشان دهد افزایش اعدام‌ها در عقب زدن حمل و نقل غیرقانونی مواد مخدر موفق بوده است.
بسیاری از کسانی که با جرایم مواد مخدری عازم زندان می‌شوند از پیشینه‌های کارگری و یا فقیر هستند. اخیرا نامه‌ای که ۵۴ نفر از زندانیان زندان قزل حصار در مورد وضعیت خود نوشتند و خود را قربانی «گرسنگی و فقر و بدبختی» دانستند خبرساز شد.
به گفته «عفو بین‌الملل»، از دیگر اعدامیان «اعضای اقلیت‌های قومی و مذهبی»‌ هستند که به جرم محاربه یا «مفسد فی الارض» بودن اعدام شده‌اند.

نظرات