مصاحبه با حميد تقوائى در مورد جنبش جاری علیه حجاب اجباری
زن آزاد: اخیرا يک حرکت و جنبشى عليه حجاب اجبارى تحت عنوان "آزادى هاى يواشکى" در فضاى مجازى فعاليت خودش را شروع کرده است که با استقبال زيادى چه در ايران و چه در سطح بين المللى مواجه شده است. نظر شما در رابطه با اين حرکت چيست و کلا اين حرکت را چگونه ارزيابى مى کنيد؟
حمید تقوائی: به نظر من این یک جنبش اجتماعی علیه حجاب است. این حرکت با استفاده از فضای مجازی و تحت نام آزادیهای یواشکی پا گرفته است ولی نه یواشکی است و نه مجازی. زنان در خیابانها و اماکن عمومی، از جمله زیر تابلوی "حجاب ناموس زن است" و کنار ماشین گشت ارشاد حجاب از سر بر میدارند و عکسشان را در فیس بوک جلوی چشم همگان قرار میدهند. اسم با مسمی تر این جنبش همان است که امام جمعه تهران دو هفته قبل بکار برد: "بی حجابی کامل". این جنبش بی حجابی کامل است که در ایران سر بلند کرده است. این حرکت به نظر من یک گام بلند به جلو در جنبش رهايى زن در ایران است.
زن آزاد: بعضی معتقدند عنوان یواشکی از واقعیات عقب است و جنبش علیه حجاب را که یک حرکت تعرضی است تضعیف میکند. نظر شما چیست؟
حمید تقوائی: همانطور که اشاره کردم در این حرکت هیچ چیز یواشکی ای وجود ندارد. مضمون این حرکت نقطه مقابل عنوان آنست. "آزادیهای یواشکی" عملا به بی حجابی یک چهره علنی و صریح و رودررو با جمهوری اسلامی بخشیده است. این حرکت نه تنها جنبش علیه حجاب را تضعیف نمیکند بلکه خود یک حرکت تعرضی بیسابقه علیه حجاب است.
میدانید که جنبش علیه حجاب امر تازه ای نیست. "بد حجابی" و اعتراض علیه حجاب از همان سال ۵٧ که سیاست یا "روسری یا توسری" از طرف ارتجاع تازه بقدرت رسیده اعلام شد، یک عرصه همیشگی نبرد جنبش رهائی زن بوده است. آنچه تازه است قد علم کردن علنی این جنبش است. دیگر موضوع بر سر بد حجابی و بالابردن روسری ها و درگیری محلی زنان با گشت ارشاد و فاطی کماندوها نیست، همه چیز علنی و رو در رو است. زنان حجابها را برمیدارند و عکسشان را منتشر میکنند و علیه حجاب در مدیای اجتماعی مینویسند و کامنت میدهند! این اولا "بدحجابی" نیست، بی حجابی کامل است، ثانیا مخفیانه و دور از انظار ( مثلا در مجالس خصوصی و یا در اتومبیل و یا در گلگشتها و امثالهم) صورت نمیگیرد، در خیابانها و اماکن عمومی است و هر جا باشد تصویرش را
علنی و آشکار منتشر میکند و ثانیا موضوعی محلی و محدود نیست، سراسری و جهانی است! امروز موضوع اعتراض به حجاب به یک گفتمان رسانه های بین المللی تبدیل شده است. رسانه ای مثل بی بی سی تیتر میزند که "زنان ایران حجابها را برمیدارند" و رسانه های مختلف در مورد حجاب تحلیل و بررسی چاپ میکنند و همه پرسی میکنند و غیره . منظور و نیت صاحب صفحه فیس بوکی آزدیهای یواشکی هر چه بوده و یا هر چه هست، امروز عملا این صفحه به تریبون و پلاتفرم جنبش بدحجابی کامل تبدیل شده است. اگر چنین نبود مقامات حکومتی اینطور به دست و پا نمی افتادند.
زن آزاد: اخيرا يعنى حدود دو هفته قبل از آغاز حرکت آزادیهای یواشکی، حزب کمونيست کارگرى ايران فراخوانی تحت عنوان "حجاب اجبارى را عملا الغا کنيم" منتشر کرد. آیا به نظر شما رابطه ای بین این حرکت و فراخوان حزب وجود دارد؟
حمید تقوائی: بین این دو نه یک رابطه مستقیم و علت و معلولی بلکه یک رابطه سیاسی- اجتماعی وجود دارد. همان شرایط و فضا و جو اعتراضی در جامعه که موجب انتشار فراخوان حزب شد، زمینه پا گرفتن حرکت اخیر را نیز بوجود آورده است. در فراخوان حزب از بالاگرفتن اعتراضات علیه حجاب حتی در میان نیروهائی که قبلا حجاب را امری حاشیه ای و غیر مهم قلمداد میکردند، از تضعیف حکومت و اسلام سیاسی، از جنبش اعتراض عریان و از فاز تازه مقاومت و مبارزه علیه حجاب صحبت شده و بر این مبنا اعلام شده است که در این شرایط لغو عملی حجاب کاملا ممکن است. حرکت اخیر نه تنها عملا حجاب را عملا لغو میکند بلکه با استفاده از شبکه اینترنت این لغو عملی را تبلیغ میکند، در موردش حرف میزند، از آن دفاع میکند و بقیه را هم به این کار تشویق میکند و فرا میخواند. میتوان گفت که حزب با فراخوان خود به پیشواز جنبش بی حجابی کامل رفت و جامعه با حرکت اعتراضی خود بر سیاست حزب صحه گذاشت.
زن آزاد: ما همیشه بر این تاکید کرده ایم که حجاب شيشه عمر جمهورى اسلامى است. آیا فکر نمى کنيد تا زمانيکه جمهورى اسلامى سر کار است تصور این که زن بدون حجاب بتواند سر کار برود، در خيابان قدم بزند و کلا در اماکن عمومى ظاهر شود انتزاعى و بدور از واقعيت است؟
حمید تقوائی: نه تنها بی حجابی بلکه حل بسیاری از مسائلی که در حال حاضر جنبشهای اعتراضی علیه آنها در جریان است با بقای جمهوری اسلامی در تناقض است. بعنوان نمونه لغومجازات اعدام و افزایش حداقل دستمزدها به دو میلیون و آزادی زندانیان سیاسی نیز تا زمانیکه جمهور اسلامی بر سر کار است عملی نیست. اما از این تناقض نباید و نمیشود نتیجه گرفت که مبارزه در این عرصه ها بیهوده است. برعکس باید به این نتیجه رسید که میتوان و باید جمهوری اسلامی را زیر فشار این اعتراضات خرد کرد. توده مردم برای خواستهای بر حق و انسانی خودشان مبارزه میکنند و خواهان تحقق آن هستند. اگر این با موجودیت رژیم تناقض دارد این تناقض تنها با بزیر کشیدن رژیم حل خواهد شد و نه با انصراف مردم از مبارزه!
مبارزه بر ای سرنگونی جمهوری اسلامی در خلا اتفاق نمی افتد. یک رکن عقب راندن و نهایتا به زیر کشیدن حکومت دامن زدن و تقویت و تعمیق مبارزه در عرصه هائی نظیر افزایش دستمزدها و لغو اعدام و لغو حجاب و جدا سازی جنسیتی و آزادی زندانیان سیاسی و انحلال سیستم قضائی اسلامی و دفاع از حقوق کودک و مقابله با آلودگی محیط زیست و ده ها عرصه سیاسی و اجتماعی دیگر است. اعتراض و مبارزه یک نیاز و ضرورت است و نه امری اختیاری. مردمی که تحت فشار این مسائل طاقتشات طاق شده است نمیتوانند منتظر بنشینند تا روزی شرایط برای انقلاب آماده شود و بعد همه با شعار سرنگون بخیابان بریزند. انقلاب خود بر مبنای همین اعتراضات عرصه ای شکل میگیرد. از یکسو زنانی که برابری میخواهند، کارگران و مزدبگیرانی که رفاه و زندگی انسانی میخواهند، جوانانی که خواهان یک زندگی شاد و مدرن هستند، در دل مبارزه برای خواستها ی خودشان و در یک تجربه اجتماعی درک میکنند که مانع اصلی بر سر مطالبات بر حق و انسانی آنها وجود جمهوری اسلامی است. و از سوی دیگر رژیم تحت فشار این اعتراضات و مبارزات هر چه بیشتر تضعیف میشود و در یک موقعیت تدافعی ومتزلزل و ضربه پذیر قرار میگیرد. جنبش جاری علیه حجاب نیز دقیق همین نقش موثر علیه حکومت و به نفع انقلاب را ایفا میکند.
زن آزاد: بعنوان آخرین سئوال زنان در ايران چگونه مى توانند براى لغو عملى حجاب در دل شرايط موجود مبارزه کنند؟ فراخوان شما در اين رابطه چيست؟
حمید تقوائی: در فراخوان حزب گفته شده که "باید در سطح هر چه وسیعتری در جامعه، در کوچه و خیابان و تجمات عمومی، در مدرسه و دانشگاه، در کارخانه و ادارت و محل کار و در وسائل نقلیه عمومی و خصوصی بدون حجاب ظاهر شد". و من اینجا اضافه میکنم " و در مدیای اجتماعی عکسهای بی حجاب خود را به همراه کامنتهای کوتاه علیه حجاب منتشر کرد"! تعداد این عکسها و کامنتها برروی صفحه آزادیهای یواشکی و صدها سایت و صفحه دیگر در مدیای اجتماعی میتواند به صدها هزار و میلیونها برسد. این کاملا عملی است و باید تلاش کنیم که چنین بشود. من اینجا همه اعضا و طرفداران حزب و همه فعالین جنبش رهائی زن را فرا میخوانم که فعالانه به این حرکت بپیوندند.
زن آزاد: ممنون از اينکه در اين مصاحبه شرکت کرديد.
درج در زن آزاد شماره
نظرات
ارسال یک نظر